boerenkaasje gestapeld 80

Kaasboerderij en Landwinkel, de Noordzijde

Deze langgevel boerderij aan de noordzijdseweg in Polsbroek stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op ‘kloostermoppen’. Wonen en werken deed men vroeger in hetzelfde gebouw; de koeien stonden tot aan de keukendeur. Ook het voer voor de koeien (meestal hooi) werd opgeslagen in hetzelfde gebouw. Aan de westkant zijn de grote, hoge deuren nog te zien waar het hooi zo naar binnen werd gereden. Als de koeien in het voorjaar weer naar het land gingen werd de deel schoongemaakt en de kaasmaakspullen van zolder gehaald; de eerste graskaas kon weer gemaakt worden.

Er is veel veranderd in de loop der jaren, maar er wordt nog steeds kaas gemaakt op deze boerderij. De kaasmakerij bevindt zich nog steeds in de oude boerderij, het is aan gepast aan de huidige richtlijnen voor hygiëne en voedselveiligheid, maar de sporen van weleer zijn nog steeds zichtbaar.

De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal en achter de monumentale boerderij is een melkstal gebouwd die de uitstraling heeft van een oude planken schuur passend bij het geheel. De karakteristieke uitstraling en eeuwen oude details zijn naar de vele verbouwingen zichtbaar gebleven. Kortom een modern melkveebedrijf in een monumentaal jasje.

In 2010 hebben wij onze landwinkel geopend van waar uit wij onze eigen gemaakte kaas en andere streekproducten verkopen. Ook maken wij cadeaupakketten voor feest of relatiegeschenk. Bij de boerderij is ook een rustpunt ingericht waar je koffie of een andere versnapering kunt nuttigen met uitzicht op de boerderij en de omgeving.